Ціни на продукти в Україні вже вищі, ніж у ЄС? Чому їсти стало так дорого

В останні роки ціни на продовольчі товари в Україні не лише наблизилися до європейських, але й перевершили деякі з них. Зокрема, продукти в Україні вже коштують більше, ніж у Румунії, Словаччині та Туреччині, а ціни на вершкове масло на 25% вищі, ніж у Польщі.

Про це йдеться в Інфляційному звіті Національного банку України (НБУ). Аналітики пояснюють це декількома причинами, зокрема:

  • загальною тенденцією до зближення українських та європейських цін;
  • різницею в ставках ПДВ;
  • вищими темпами продовольчої інфляції в Україні.

Від чого залежать ціни в Україні та ЄС

Аналітики пояснили, що загалом вартість харчів в Україні формується під впливом як внутрішніх (урожайність, виробничі витрати, споживчий попит тощо), так і зовнішніх чинників (світових цін, доступу українських виробників до зовнішніх ринків, обсягів експорту та імпорту продуктів). Зокрема, такі товари подорожчали і через Угоду про зону вільної торгівлі України з Європейським Союзом (ЄС).

Де дорожче їсти?

З 2016 року ціни на продукти в Україні зросли в середньому на 79% (в євровому еквіваленті), хоча у країнах ЄС – лише на 46%. Проте відхилення цін на окремі продукти в Україні від цін у країнах ЄС неоднорідне:

  • хліб, крупи, фрукти, овочі, прісноводна риба – дешевші завдяки меншим витратам на сировину, працю та логістику;
  • соняшникова олія – дешевша (зокрема на 20–25%, ніж у Польщі) завдяки розвиненому внутрішньому виробництву;
  • вершкове масло – дорожче (зокрема на 20-25% порівняно з Польщею) через високу собівартість виробництва та значну державну підтримку агровиробників у ЄС;
  • свинина та молочні продукти – дорожчі за польські через структурні проблеми галузі та різницю в державній підтримці;
  • м’ясо птиці та яйця – дешевші завдяки ефективності великих виробників, вертикальній інтеграції та економії від масштабу.

Інший вагомий ціновий чинник – різниця в ставках ПДВ, яка у багатьох країнах ЄС на базові харчові продукти знижена. Наприклад, в Польщі – це 5%, тоді в Україні – 20%, хоча й з лютого-2022 до березня-2024 її було знижено до нуля задля стримування продовольчої інфляції.

Також OBOZ.UA повідомляв, що в нинішньому сезоні українці навряд чи зможуть часто ласувати українськими фруктами, оскільки після весняних заморозків полиці українських супермаркетів заповнені переважно імпортними вишнями, черешнями, сливами, абрикосами та персиками. А разом із врожаєм країна втрачає і ринкові можливості.

Джерело: OBOZ.UA

Вам також може сподобатися...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *