В Україні назріває дефіцит популярного продукту: що буде з цінами в супермаркетах

В Україні назріває критичний дефіцит жита, що неминуче призведе до зростання цін на житній хліб до рекордних 40–50 грн за буханець. Через повну відсутність внутрішнього виробництва у 2025 – 2026 роках хлібопекарі змушені будуть закуповувати дорогу імпортну сировину.

Про це розповів директор Спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський в інтерв’ю ЗМІ. Ситуація, за його словами, вже зараз виглядає критичною, адже частина борошна, яке використовують українські хлібопекарі, імпортується з Польщі та країн Балтії.

Основною причиною дефіциту експерт називає небажання вітчизняних аграріїв вирощувати жито. Ця культура має нижчу врожайність порівняно з пшеницею – близько 40 центнерів з гектара проти 60. Для сільгоспвиробника це означає менші прибутки, тому вибір стає очевидним на користь більш вигідних зернових.

Істотну роль у формуванні нинішньої ситуації зіграла і Білорусь. Протягом тривалого часу саме з цієї країни імпортувалося значна частина жита, необхідного для задоволення внутрішніх потреб України. Це зробило вирощування жита на батьківщині економічно нерентабельним. Однак нині, коли поставки з Білорусі практично припинилися, країна опинилася в ситуації, коли власного виробництва недостатньо для покриття навіть базових потреб.

Як підкреслює Рибчинський, ціна на жито зросла майже вдвічі за останній рік. Якщо в 2024 році тонна жита коштувала 6-7 тис. грн, то у травні 2025-го – вже 12-14 тис. грн. Аналогічне зростання спостерігається і на ринку житнього борошна: з 10 тис. грн у 2024 році до 18-20 тис. грн за тонну у 2025-му.

Цілком логічним наслідком дефіциту стане стрімке подорожчання житнього хліба. Проте, за словами фахівця, проблема ще глибша, адже деякі виробники хлібобулочних виробів узагалі можуть відмовитися від виробництва житнього хліба через нерентабельність. Імпортне житнє борошно в рази дорожче, а українське стає дедалі менш доступним.

Попри складнощі, експерт бачить і потенційні позитивні зрушення. Очікується, що високі ціни на жито зроблять цю культуру знову привабливою для українських аграріїв. Як наслідок, у сезоні 2026/2027 можуть бути збільшені посівні площі під житом, що стабілізує ситуацію на ринку. Але на відновлення рівноваги потрібно час і 2025-2026 рік буде періодом адаптації та випробувань.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, картопля, яка є одним з основних продуктів на столах українців, продовжує дорожчати. Ціни на овоч урожаю 2024 року зросли вже на 13%, як порівняти з цінами минулого тижня, що є нормальним, оскільки на ринок поступово надходить молода картопля.

Джерело: OBOZ.UA

Вам також може сподобатися...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *